Onderhoud wandelschoenen

Goed onderhouden schoenen gaan langer mee

Goede wandelschoenen zijn vaak kostbaar en gemaakt van hoogwaardige materialen. Afhankelijk van het gebruik, heeft het bovenwerk veel te lijden van het lopen door regen, sneeuw (zout), modder en zand. Als je met regelmaat aandacht schenkt aan het onderhoud van het leer en de stikselnaden, durven wij rustig te zeggen dat je langer plezier zult hebben van je schoenen. Juist onderhoud zorgt bovendien voor het behoud van materiaaleigenschappen zoals soepelheid, waterdichtheid en ademend vermogen. Een goed onderhouden wandelschoen kan in de meeste gevallen geheel of gedeeltelijk verzoold worden.

Het LoopCentrum heeft een uitgebreid aanbod onderhoudsproducten. Heb je vragen over onderhoud of verzoling van schoenen? Neem gerust contact met ons op.

 

Meer informatie over onderhoud:

Goed onderhouden schoenen gaan langer mee
Goed onderhouden schoenen gaan langer mee
Goed onderhouden schoenen gaan langer mee
Goed onderhouden schoenen gaan langer mee
Goed onderhouden schoenen gaan langer mee
Goed onderhouden schoenen gaan langer mee

Om de conditie en levensduur van wandelschoenen te optimaliseren, is het van belang om deze goed te onderhouden. Wij adviseren om nieuwe schoenen bij regelmatig gebruik één keer per maand in te spuiten en één keer per drie maanden te behandelen met een wax of conditioner (afhankelijk van het materiaal van de schoen). Laat de schoenen na het wandelen op een natuurlijke manier drogen. Warmtebronnen zoals een verwarming, föhn, zon, magnetron, etc. kunnen het materiaal onherstelbaar beschadigen.

Reinigen

Haal inlegzolen en veters uit de schoenen en druk de tong naar buiten. Klop de schoenen vervolgens uit zodat bijvoorbeeld zand uit de schoenen komt. Verwijder vuil aan het bovenwerk en de zool met een borstel. Spoel ze af met lauwwarm water of gebruik een gear cleaner. Laat ze daarna goed drogen in een geventileerde omgeving.
Let op: Gebruik je de wandelschoenen op het strand, in de sneeuw of komt de schoen in contact met urine van dieren, zout water of bestrijdingsmiddelen, dan kan dit de tussenzool aantasten. Spoel dan na elke wandeling de schoenen grondig af met water.

Onderhoud buitenkant

Het benodigde onderhoudsmiddel is afhankelijk van het materiaal in het bovenwerk:

  • Glad leer: onderhoudsspray + schoenwax
  • Glad leer & Gore-Tex: onderhoudsspray + schoenwax
  • Opgeruwd leer: onderhoudsspray + conditioner
  • Opgeruwd leer & mesh: onderhoudsspray + de lederen delen met conditioner

Wij adviseren te allen tijde een onderhoudsspray te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het bovenwerk van de schoen kan blijven ademen. Wanneer lederen bovenwerk uitdroogt, kan het gaan scheuren. Dit kan een nadelig effect hebben op de waterdichtheid. Houd daarom het bovenwerk soepel en gebruik een schoenwax of conditioner (ook voor de stiknaden). De wandelschoen kan hierdoor iets gladder en donkerder van kleur worden, maar dit komt de levensduur van de schoen ten goede.

Onderhoud binnenkant

Inlegzolen en veters uit de schoenen halen en de tong naar buiten drukken.

  • Gore-Tex binnenvoering:

Twee keer per jaar reinigen is ruim voldoende om de poriën van het Gore-Tex membraan weer te openen. Deze raken verstopt door vuil en zoutkristallen uit transpiratievocht. Hierdoor neemt het ademend vermogen af. Om het membraan te reinigen, vul je de schoenen met 5 à 7 cm lauwwarm water, vervolgens een paar keer schudden en het water eruit laten lopen. Herhaal dit 2 of 3 keer. De schoenen in een goed geventileerde omgeving laten drogen, weg van warmtebronnen zoals (vloer)verwarming of kachel.

  • Lederen binnenvoering:

Met een vochtige doek de binnenkant afdoen. De schoenen in een goed geventileerde omgeving laten drogen. Eventueel dun behandelen met een conditioner of schoenwax.

 

Inlooptips

Draag nieuwe schoenen eerst een paar dagen als vrijetijdsschoen, liefst binnenshuis. Het is verstandig om de eerste wandeling kort te houden en de afstand langzaam uit te breiden. Wissel de eerste wandelingen, indien mogelijk, de oude en nieuwe schoenen met elkaar af. Door de nieuwe inlegzolen kan een gevoel van branderige voeten ontstaan. Leg in dat geval de zool uit je oude schoenen gedurende een korte periode in de nieuwe schoenen en gebruik de nieuwe zool tijdelijk in de oude schoenen.

Verzolen

Controleer regelmatig de slijtage van de zolen. Wanneer de wandelschoenen tijdig verzoold worden, komt dit de levensduur ten goede. De adviseurs van het LoopCentrum kunnen u hierover adviseren.