Rode uitslag op warme wandeldagen
Veel mensen krijgen tijdens het wandelen te maken met rode uitslag op (met name) de onderbenen. Vaak ontstaat deze uitslag na of tijdens wandeltochten in een warme omgeving. In eerste instantie lijkt het een verbrande huid door te veel zon. Maar ook als de zon niet sterk aanwezig is, komt het voor. Wat zijn mogelijke oorzaken van deze uitslag en belangrijker nog: hoe voorkom je het?
De uitslag kan variëren van helder rode vlekken op de onderbenen, tot harde, branderige paarse vlekken. Het voelt vervelend en ziet er niet fraai uit. De rode uitslag heet officieel golfers vasculitis maar wordt ook wel genoemd als wandelbenen, asfaltbrand, Vierdaagsebenen, of hikers rash.
Mogelijke oorzaken van rode uitslag
- Warmteuitslag: de porien in onze huid zijn openingen van zweetkliertjes. Deze kunnen verstopt raken door transpiratie (zoutkristallen), vuil, afvalstoffen vanuit de stofwisseling en/of knellende kleding. Hierdoor kan de warmte niet goed weg. Bij wandelen met warm weer of langere tochten heeft het lichaam meer moeite met de temperatuurregulatie. De verstopte porien kunnen gaan irriteren, de benen worden rood en je krijgt last van jeuk.
- Asfalt: Door stralingswarmte van het asfalt ontstaat een verbranding van de huid, vergelijkbaar met te dicht bij de kachel staan. De hitte van het asfalt zorgt ervoor dat je huid steeds warmer wordt en na verloop van tijd verbrandt. De huid wordt rood, pijnlijk, zwelt op en in het ergste geval krijg je er blaren van. Omdat je onderbenen het dichtst bij het asfalt zijn, krijg je daar rode vlekken. Dit probleem ontstaan door hitte en niet door UV straling, dus smeren met zonnebrandcrème helpt nauwelijks. Het meest effectieve is de straling weg te houden van je huid door een lange broek te dragen.
- Irritatie van kleine bloedvaten: Door stuwing is de druk in de onderbenen bij wandelen (en golfen) in de aderen van de onderbenen het hoogst. De doorlaatbaarheid van de bloedvaten neemt toe en het bloed in de kleine bloedvaatjes dicht onder de huid wordt verder naar buiten gedrukt. Daardoor wordt ook het ijzer in het bloed naar buiten gedrukt en ontstaat een donkerrode en vlekkerige uitslag die na verloop van tijd paars-rood zal verkleuren. Er is een relatie met de elasticiteit van de huid, vaak nemen klachten toe naarmate de wandelaar ouder wordt en de elasticiteit van de huid afneemt. De klachten bij irritatie van de kleine bloedvaten manifesteren zich vaak boven de soklijn. Daar waar er sprake is van “tegendruk” door de sokken, blijven de klachten vaak weg.
- Allergische reactie: een allergische reactie kan in verband staan met een zonne-allergie, kleding allergie of ingrediënten van zonnebrandcrème. Check het materiaal van je sokken, broek, schoenen e.d. Mogelijk zit er een stofje tussen waar je huid niet goed op reageert.
Onze tips om klachten te voorkomen
- Draag een luchtige, lichte lange wandelbroek, om de warme enigszins buiten te houden en je te beschermen tegen straling van het hete asfalt.
- Goed aangemeten compressiekousen kunnen een oplossing zijn als de oorzaak ligt bij irritatie van de kleine bloedvaten omdat ze tegendruk geven en de bloedcirculatie in je benen bevorderen.
- Vermijden van materialen die mogelijk een allergie veroorzaken. Denk je dat je huiduitslag te maken heeft met je sokken, experimenteer dan met verschillende textielsoorten.
- De juiste en schone wandelsokken dragen
- Was nieuwe sokken voordat je er een lange wandeling mee gaat maken.
- Gebruik wasmiddel waar je niet allergisch voor bent
- Drink voldoende, zeker tijdens warme dagen
- Leg tijdens een rustpauze je benen omhoog
- Meestal verdwijnen de rode vlekken vanzelf, raadpleeg een arts als de rode uitslag niet binnen 1 week verdwenen is.
Er zijn dus meerdere oorzaken van het fenomeen ‘rode vlekken’ op de (onder)benen tijdens langere wandeltochten op warme dagen. Soms is een duidelijke oorzaak en oplossing niet zo makkelijk te vinden. Temeer omdat ieder lichaam anders reageert is het vaak uitproberen wat voor jou helpt.