Wanneer is het tijd voor nieuwe hardloopschoenen
Wanneer is het tijd voor nieuwe hardloopschoenen?
Hoe lang je hardloopschoenen precies meegaan, is afhankelijk van veel verschillende factoren en daarmee lastig te voorspellen. Denk hierbij aan factoren als jouw persoonlijke looppatroon, hoe vaak je gaat hardlopen op welke ondergrond bijvoorbeeld. Wel is het verstandig om je hardloopschoenen op tijd te vervangen en niet op versleten schoenen te rennen. We geven je graag tips over waar je op kunt letten bij de aanschaf van nieuwe hardloopschoenen. Wij willen namelijk voorkomen dat je klachten of blessures krijgt, door het hardlopen op versleten schoenen.
Wanneer is het tijd voor nieuwe hardloopschoenen?
Hardloopschoenen zijn aan vervanging toe wanneer het blessurerisico te groot wordt. Het verlies van demping, stabiliteit, slijtlaag of schade aan het (boven) materiaal zijn de meest voorkomende aanleidingen. De factor die de meeste invloed heeft is de mate van gebruik, die we vaak tellen in kilometers. Echter spelen omstandigheden zoals ondergrond, lichaamsgewicht en looppatroon hier een essentiële rol in. Daardoor is een vuistregel zoals gebruikte afstand en ouderdom van de schoenen slechts een richtlijn die klopt bij ‘gemiddelde’ omstandigheden’. Deze zijn per loper zo verschillend dat soms de helft of zelfs het dubbele van deze vuistregels ook de grens kan zijn waarbij schoenen echt ‘op’ zijn.
Als je enkele van de volgende symptomen herkent, is het verstandig om een afspraak in te plannen. Neem je oude schoenen mee naar de winkel zodat we deze kunnen beoordelen en, wanneer nodig, op zoek kunnen gaan naar een nieuw paar.
- Delen van de rubberen slijtzool zijn zo versleten dat je het zachte schuim (dempingslaag) eronder kunt zien. Er is nauwelijks nog profiel zichtbaar.
- Er ontstaat rimpels (longitudinale vouwen) in de tussenzool van je schoenen, dit is een teken dat de demping versleten is. De demping raakt uitgeput door het herhaaldelijk opvangen van schokken tijdens het hardlopen.
- Een of beide schoenen staan niet meer recht wanneer ze op een vlakke ondergrond worden geplaatst, ofwel de schoen is doorgezakt. Dit zie je als je de achterkant van de schoenen (geplaatst op een tafel) vanaf ooghoogte bekijkt en de schoen naar links of rechts hangt. Een doorgezakte schoen biedt minder stabiliteit en de kans op struikelen en blessures neemt toe.
- Het hielstuk wordt beweeglijker en ondersteund minder.
- Je tenen slijten door de teenbox heen en de bovenkant van de schoen scheurt.
- De ene schoenzool verslijt asymmetrisch ten opzichte van de andere.
- Je voelt meer spierpijn na het lopen.
Welke factoren beïnvloeden de levensduur van je hardloopschoenen?
Er zijn enkele factoren die beïnvloeden hoe lang je hardloopschoenen mee zullen gaan voordat je ze moet vervangen:
- Het soort terrein waar je hardloopt. Of dit nu op de verharde weg, in het bos, op een loopband of een combinatie is, de ondergrond heeft een enorme impact. De slijtlaag van hardloopschoenen zal sneller slijten als je veel op asfalt loopt tov hardlopen op zandpaden. Je schoenen moeten passen bij de ondergrond waarop je het meeste hardloopt.
- Je hardloopstijl. Ben jij bijvoorbeeld een hardloper die scherp op de buitenkant van de hak landt, dan zal je slijtlaag daar sneller en schuin afslijten. Een voorvoetlander zal meer slijtage onder de bal van de voorvoet hebben.
- Je lichaamsbouw. Je lengte en gewicht hebben invloed op de slijtage. Ben je langer en/of zwaarder dan de “gemiddelde” hardloper, dan kan je schoen sneller slijten.
- Gebruik. Bij intensiever gebruik slijt de schoen natuurlijk sneller (in tijd). Wanneer je hetzelfde paar schoenen kort na elkaar zwaar belast, zal de demping sneller minder worden. Als je meer dan drie keer per week hardloopt is het rendabel om een tweede paar schoenen te kopen. Je kunt zo afwisselen en de schoenen de kans geven te “herstellen” en in hun oorspronkelijke staat van voor de training terug te keren.
- De kwaliteit van een schoen kan ook afnemen terwijl ze in de kast staan. Met name als de schoenen daarvoor enige keren gebruikt zijn. Uiteraard blijft de slijtlaag intact, maar het dempingsmateriaal veroudert ondertussen wel, de schoen droogt uit en de demping neemt af. Dit verhardingsproces gaat minder snel bij een niet-gebruikte schoen.
- Bij een bepaalde loopstijl komt het voor dat de schoenen tijdens het rennen elkaar aan de binnenzijde raken. De schoenen zullen hier slijtage sporen vertonen, hetgeen de levensduur negatief beïnvloed.
Kun je zomaar de opvolger van je huidige hardloopschoen kopen?
Ervaren hardlopers zijn bekend met het feit dat nagenoeg ieder type hardloopschoen jaarlijks vervangen wordt door een nieuw model. Soms met een compleet nieuwe ‘look’ ofwel een ‘colour update’. Maar is het enkel de kleur van de schoen die veranderd is ten opzichte van het vorige model?
Het antwoord is: meestal niet! In de meeste gevallen vinden er ook functionele aanpassingen plaats. Een hippe kleur is leuk, maar om te zeker te weten dat de functionele veranderingen voor jou ook zinvol zijn is het aan te raden om altijd een nieuwe analyse te laten uitvoeren.
Het wijzigen van functionele eigenschappen in hardloopschoenen heeft mogelijk direct invloed op de mate van demping en stabiliteit, maar ook op pasvorm, afwikkeling en loopcomfort.
In principe zijn aanpassingen bedoeld om de schoenen nog ‘beter’ te maken. Maar helaas hebben de functionele aanpassingen niet altijd een positieve uitwerking voor de gebruiker. De vraag of het nieuwe type hardloopschoen nog goed bij jouw manier van lopen past, kan enkel door een specialist beantwoordt worden. Kleine wijzigingen kunnen grote gevolgen hebben voor de belasting op spieren, banden, pezen en gewrichten.
De overgang van een oude versleten hardloopschoen naar een “frisse” nieuwe heeft regelmatig nogal wat extra aandacht nodig. Gedoseerd afwisselen tussen de oude en nieuwe schoenen is verstandig. Vandaar dat het belangrijk is om de nieuwe hardloopschoenen tijdig “in te laten stromen”, om de overgang soepel te laten verlopen. Wanneer mogelijk is het een optie om de oude schoen uit te lopen op zachte ondergrond, en de nieuwe op asfalt te gebruiken.
Enkele voorbeelden van functionele wijzigingen die veel voorkomen:
- Het gebruik van andere demping technieken en materialen heeft direct gevolgen voor de reactiviteit en stabiliserende eigenschappen van je schoenen. De belasting op je lichaam kan hierdoor volledig anders zijn;
- Een gewijzigde heeldrop (de hakhoogte ten opzichte van de hoogte in de voorvoet). Dit is bepalend voor de afwikkeling van je voet en dus ook voor de mate van belasting op je voorvoet, achillespees en kuitspieren;
- Een aanpassing in het bovenwerk leidt tot een gewijzigde pasvorm. Wel zo prettig als het nieuwe type ook nog steeds prettig aansluit bij de vorm van jouw voet.