Wandelschoenen onderhouden voor een langere levensduur!

Een goed onderhouden wandelschoen gaat langer mee!

Goede wandelschoenen zijn gemaakt van hoogwaardige materialen. Afhankelijk van het gebruik, heeft het bovenwerk meer te lijden. Als je met regelmaat aandacht schenkt aan het onderhoud van het leer en de stikselnaden, zul je langer plezier hebben van je schoenen. Gedegen onderhoud zorgt bovendien voor het behoud van materiaaleigenschappen zoals soepelheid, waterdichtheid en ademend vermogen. Goed onderhouden wandelschoenen hebben een langere levensduur, in de meeste gevallen kunnen deze wandelschoenen geheel of gedeeltelijk verzoold en/of hersteld worden. Hoe jij het maximale uit je wandelschoen kunt halen lees je in ons stappenplan.

Wanneer moet mijn wandelschoenen onderhouden?

Het beste is om na elke wandeling jouw wandelschoenen te onderhouden. Maak na elke wandeling je schoen meteen schoon, haal de modder uit het profiel van je zolen en borstel je schoen met een zachte borstel schoon. Als de schoenen erg vuil zijn spoel je de buitenkant af onder lauw stromend water. Haal de binnenzooltjes uit de schoenen en laat de schoenen drogen. 

Geef je wandelschoenen regelmatig een grondige onderhoudsbeurt. 

Voelen je schoenen droog aan, zijn de neuzen kaal of is het lang geleden dat je het leer hebt behandeld? Heb je gewandeld in natte omstandigheden of op hele droge grond? Dit zijn zeker momenten voor onderhoud van je wandelschoenen.

Wanneer moet mijn wandelschoenen onderhouden?

Grondige onderhoudsbeurt

Luchten en drogen

Laat je wandelschoenen na een wandeling of trektocht luchten en drogen. Droog je schoenen nooit bij een kachel, op de verwarming of in de zon, door de warmte kan het leer namelijk uitdrogen en scheuren. Zet je schoenen in een droge, geventileerde ruimte op kamertemperatuur. Het is handig om de veters te verwijderen zodat de tong van de schoen volledig open kan. Haal ook de binnenzool of eventuele maatwerk zooltjes uit de schoen en laat deze apart drogen.

Reinigen buitenkant

Maak je schoenen schoon als ze onder het vuil en modder zitten. Verwijder zand, stof en modder van schoenen met een zachte borstel, denk hierbij ook aan de naden (hier blijft vaak zand zitten). De schoenen kunnen indien nodig, afgespoeld worden met lauwwarm water. Gebruik eventueel een speciaal schoen reinigingsmiddel als ze heel vies zijn. Na 24 uur is het meeste vocht verdwenen.

Reinigen binnenkant

Ook de leren- of Gore-Tex binnenvoering kun je met lauwwarm water schoonmaken en uitspoelen. Vul de schoen met een laagje water, schud een paar keer en herhaal tot 2 of 3 keer. Zweet, vuil en lichaamsvet verzamelen zich in de poriën. Hierdoor krijgen schimmels en bacteriën een ideale omgeving om te groeien. Let op: laat geen water in je wandelschoenen staan. Laat de schoenen goed drogen in een goed geventileerde omgeving weg van warmtebronnen zoals een kachel of vloerverwarming.

Impregneren

Wij adviseren te allen tijde een onderhoudsspray te gebruiken. Spray de schoenen in wanneer ze nog licht vochtig zijn. De poriën van het leer staan a.h.w. weer “open”. Je maakt de schoenen weer water- en vuilafstotend door deze coating aan te brengen. Gebruik een schoenspray op waterbasis, vocht is namelijk een goede geleider waardoor de spray dieper in het materiaal doordringt. Een impregneerspray laat je bij voorkeur 24 uur intrekken.

Behandelen bovenwerk

Wij adviseren te allen tijde een onderhoudsspray te gebruiken bij waterdichte/ waterafstotende schoenen. Ter aanvulling hierop zal het bovenwerk behandeld moeten worden:

Leer is een natuurproduct en kan uitdrogen. Door het leer van je wandelschoenen te onderhouden en verzorgen blijven ze flexibel en gaan ze gaan langer mee. Let op: gebruik geen leervet. Hiermee tast je de lijmverbindingen van je schoenen aan, waardoor de stootranden kunnen loslaten. Leervet dringt diep door in het leer, hierdoor wordt het leer te soepel en kan de schoen zijn stabiliteit verliezen. Ook het garen van je wandelschoen kan door het gebruik van leervet worden aangetast. Deze combinatie maakt een eventuele reparatie lastiger.

  • Gladleren schoenen smeer je regelmatig in met een leerconditioner of bijenwas. (wax kan een schoen iets donkerder van kleur maken).  
  • Wandelschoenen van nubuck of suède behandel je met een leerconditioner of wax. Houd er rekening mee dat het nubuck hierdoor glad en iets donkerder kan worden.
  • Wandelschoenen van kunstoffen (cambrella, air-mesh, nylon etc.) in combinatie met suède en nubuck kan je onderhouden met een voedende spray.
Behandelen bovenwerk

Goed om te weten!

  • Nubuck en suède zijn ruw leer. Door het verschil in textuur hebben deze wandelschoenen verschillende onderhoudsproducten nodig.
  • Bij nubuck wordt de nerfzijde van het leer (de bovenkant van de huid) licht opgeschuurd, waardoor het een fijnere look krijgt. Nubuck heeft een robuust en stoer uiterlijk. Kleine oneffenheden zullen niet snel opvallen, wel kunnen vet en vuil makkelijker vlekken maken, maar met de juiste onderhoudsproducten kun je dat voorkomen.
  • Suède wordt gemaakt van de onderkant van het leer, die veel zachter is en een geborstelde structuur heeft. Deze harige, zachte bovenlaag geeft het materiaal een iets luxere uitstraling. Onderhoud beschermt het materiaal tegen vuil, vet en vocht.
  • Gecombineerde materialen (vaak kunststoffen in combinatie met suède of nubuck) worden gebruikt omdat deze sneller drogen en een lichter gewicht hebben, ook is het goedkoper. Het nadeel is dat het meer aan slijtage onderhevig is en dat er fijn zand door het bovenwerk kan. 
  • Denk bij je wandelschoenen onderhouden aan de volgorde! Wanneer van toepassing altijd eerst de impregneerspray gebruiken, en dan pas het onderhoudsmiddel. De impregneervloeistof kan namelijk niet door het “vettige” laagje onderhoudsmiddel trekken.
  • Als je regelmatig op het strand wandelt of de schoenen gebruikt na een flinke strooibeurt, dan is de wandelschoen blootgesteld aan zout en is het noodzakelijk onderhoud te plegen. Al het gedane onderhoud wordt tenietgedaan door de inwerking van zoutkristallen. Afspoelen is tevens belangrijk voor de zool en dempingslaag van de schoen. Het zout tast deze namelijk ook aan en dit kan leiden tot hydrolyse. Ook dierlijke uitwerpselen kunnen leiden tot hydrolyse.
  • Zijn je zolen toe aan vervanging? Veel wandelschoenen kun je, mits goed onderhouden, laten verzolen en repareren. Informeer bij onze adviseurs naar de mogelijkheden.

Aanbieding!

Om je een handje op weg te helpen; je scoort nu tijdelijk een bij potje Hanwag onderhoudswax een gratis uitpoetsborstel ter waarde van €6.95!

Andere onderhoudsmiddelen zoals onderhoudsspray of leather cleaner zijn tevens verkrijgbaar bij het LoopCentrum.

Kom langs!
Aanbieding!