Waarom hoge wandelschoenen voor najaar en winter

Wat is het voordeel?

Vele van ons hebben één paar wandelschoenen voor alle wandelingen. Maar wat nou als je juist met twee verschillende type schoenen meer plezier kunt ervaren. Een warme, hoge, waterdichte en stevige wandelschoen is extra prettig tijdens de herfst en winter. Maar deze schoen kan minder prettig zijn tijdens warme zomerdagen. Dan wil je liever een lage, lichtere, goed ademende wandelschoen. Als je kiest voor één schoen, dan zul je concessies moeten doen. Wat zijn nou precies die grote voordelen van een speciale wandelschoen voor het najaar en de winter?

Type activiteit

Denk allereerst na waarvoor je de schoenen gaat gebruiken. Het is nogal verschillend wanneer de schoen gebruikt zal worden tijdens de wekelijkse rondes in de Nederlandse bossen of wanneer je de schoen tijdens de wintersport gaat inzetten voor sneeuwschoenwandelingen. Maar in beide gevallen is een (half)hoge schoen prettig. De hoge schacht houdt de voeten beter warm en verlaagt het risico op natte voeten. Ook biedt een hoge schoen meer stabiliteit door zijn proprioceptische werking. Daarnaast kun je kiezen voor een schoen met specifieke grip voor winterse of gladde ondergronden zoals modder of sneeuw. Er zijn rubbersoorten die niet stug worden bij koudere temperaturen en daardoor beter grip geven.

Materiaal

De meeste hoge wandelschoenen zijn waterdicht. Vaak door middel van een Gore-Tex membraan. Maar dat is niet altijd nodig. Een halfhoge wandelschoen van Hanwag, de Travi, is gemaakt van uiterst duurzaam Yak leer. Door dit gladde leer zullen waterdruppels, bij goed onderhoud, zo van de schoen afparelen. De binnenvoering is chroomvrij gelooid leer dat hem ook voor gevoelige diabitci voeten geschikt maakt. Een schoen met een glad leren bovenwerk houdt meestal beter water of vocht buiten dan een schoen van synthetische materialen. Daarentegen is de Meindl Urban GTX is uniek in zijn soort. Deze schoen is gemaakt van synthetisch leer (waterafstotende microvezel) met een goretex voering. Daardoor beter geschikt voor wandelingen in natte omstandigheden dan andere synthetische materialen.

Pasvorm

De kans is groot dat jij in de winter dikkere sokken wil dragen. Dit kan betekenen dat je bewust voor een iets bredere of grotere schoen kiest dan je in de zomerschoenen zal doen. Een schoen die zich optimaal aanpast aan jouw voeten zijn de Vakuum modellen van Meindl. Vakuum betekent dat de schoen is gevoerd met het Memory Foam System (MFS).  Dit geheugenschuim past zich volledig aan aan de vorm van je voet. Het LoopCentrum beschikt over verschillende Vakuum modellen in diverse breedtematen en categorieën. Een voorbeeld hiervan is de Meindl Vakuum Fit; een warme hoge wandelschoen verkrijgbaar in verschillende breedtes en uitgerust met MFS. De Meindl Air Revolution Ultra is ook zo’n unieke schoen. De uitneembare tong van deze schoen zal je in de winter meer ruimte bieden voor een dikkere sok en zorgt hierdoor dat de warmte beter in de schoen blijft en dus niet ontsnapt via de tong.

Bovenstaande hoge wandelschoenen zijn maar enkele voorbeelden van de grote collectie die op voorraad is in het LoopCentrum.

Conclusie

Overweeg je om voor de herfst- en winterperiode comfortabele hoge wandelschoenen aan te schaffen? Laat je dan adviseren door de wandelspecialisten van het LoopCentrum!

Laat je adviseren!