Handige vetertechnieken voor je hardloopschoen
Wist jij dat er een aantal verschillende manieren zijn waarop jij je hardloopschoen goed kunt strikken? Een schoen goed strikken kan je helpen om voetproblemen te voorkomen.
Natuurlijk is het belangrijk dat je hardloopschoenen goed passen zonder trucjes met veters toe te passen. Maat, pasvorm en breedte van de schoen zijn bepalend. Maar door een kleine aanpassing in de vetering kan de pasvorm van de schoen om de voet verbeterd worden. Hiermee kun je bijvoorbeeld ook blaren, knellende tenen of tintelende voeten voorkomen. Het is dus goed om als hardloper te weten dat er meerdere strik technieken zijn. Let op: dit is geen vervanging voor de juiste schoen voor jouw voet!
Pijn aan de wreef van je voet of bij hoge wreef
Bij pijn aan de bovenkant van je voeten, de wreef, kun je een techniek toepassen waarbij je de spanning op die plek wegneemt. Dit doe je door de veter recht van het ene naar het andere oog aan dezelfde kant te rijgen i.p.v. te kruisen. Vervolgens ga je kruisend verder. Je wreef krijgt hierdoor wat meer ruimte en druk wordt weggenomen. Afhankelijk van waar de druk op de wreef zit, kies je de juiste vetergaatjes voor om deze techniek toe te passen.
Smalle voeten
Als je smalle voeten hebt kies je bij voorkeur voor een schoen met een smalle leest zodat de schoen beter om je voet aansluit. Met onderstaande strik methode, voelt de pasvorm strakker aan, zonder dat je het gevoel hebt dat de voet afknelt.
Pijn aan je teennagels bij te smalle schoenen of pijn aan de zijkant van de voorvoet
Wanneer je schoenen te smal voelen bij de tenen, kan het verlichting bieden om je veters een oogje later in te rijgen. Het voorste deel van je schoen krijgt hierdoor meer ruimte.
Hak beweegt omhoog in de schoenen: Heellock methode
Het is belangrijk dat je hiel goed vast zit in de schoen. Bij deze veterstrik techniek rijg je de laatste twee oogjes recht in. Hierdoor ontstaat een lus. Vervolgens kruis je de veters en rijg je ze door het lusje aan de andere kant. Door deze lus blijven je veters extra strak zitten en creëer je extra ondersteuning en comfort. Je voorkomt irritatie aan je pezen en andere blessures die kunnen ontstaan door instabiliteit.
Goed om te weten
Onthoud dat je een functioneel onjuiste schoen niet kunt verbeter met andere vetertechniek. De juiste schoen essentieel! Draag daarnaast goede hardloopsokken en onderzoek of een extra inlegzool wellicht voor jouw voet en looppatroon een waardevolle aanvulling kan zijn.