Trailvest vs Rugzak
Zorg dat je voldoende drinkt!
Een goede vochthuishouding (hydratatie) is belangrijk. Dit geldt in het dagelijkse leven maar zeker ook vóór, tijdens en na het hardlopen en trailrunnen. Vooral bij lange trainingen of hoge temperaturen, is het verstandig om voldoende drinken mee te nemen tijdens het trainen. Ook bij koudere temperaturen is het verstandig je vochthuishouding in balans te houden.
Een aantal algemene tips:
- Zorg dat je van tevoren je vochthuishouding op orde hebt. Dus ook vóór een lange training of wedstrijd voldoende drinken, d.w.z. 1.5 tot 2 liter per dag. Drink nog meer als de temperatuur hoger is of als je merkt dat je urinekleur te donker wordt.
- Luister naar je lichaam en drink regelmatig.
Koude temperaturen en vochtverlies
Vaak denken we pas bij hoge temperaturen aan het drinken van extra water. Maar tijdens het sporten in de kou verlies je nog steeds vocht. Dit komt omdat je in de kou via je urine meer vocht verliest. Je lichaam koelt namelijk af en daardoor gaan je bloedvaten zich vernauwen. Hierdoor stijgt de bloeddruk. De nieren proberen deze bloeddrukverhoging tegen te gaan en gaan daardoor meer vocht afdrijven. Dit zorgt er dus voor dat je vaker naar het toilet moet.
Tijdens het hardlopen verlies je ook vocht via ademhaling. Je verliest meer vocht via een mondademhaling dan met een neusademhaling. Je blaast immer in de kou vaak een wolkje uit via de mond, maar niet zo snel via de neus. Om vochtverlies via ademhaling dus zo laag mogelijk te houden, kun je dus het best zo veel mogelijk via de neus ademen.
Welke systemen kun je gebruiken om je favoriete sportdrank mee te nemen?
- Zachte flessen in de borstzakken van een hardloopvest
- Waterreservoir met drinkslang in een hydratatievest of rugzak
- Bidon in heup- of rugtas
- Zachte fles of bidon in je hand
- Een thermosfles voor extreme temperaturen
Veel hardlopers en trailrunners gebruiken een waterzak die in een compartiment van een rugzak geplaatst is. Een drinkslang gaat via de schouderband naar voren en maakt het mogelijk via het slangetje te drinken zonder te stoppen.
Een mogelijk nadeel is dat je tijdens het hardlopen moeilijker kunt beoordelen hoeveel water er nog in het reservoir zit. En als je onderweg zou willen bijvullen moet je de rugzak afdoen om bij het reservoir te kunnen. Ook kan het slangetje bij extreem koude temperaturen, als hij niet geïsoleerd is, bevriezen.
De voordelen van een vest pack.
- Vest packs zijn speciaal ontworpen om te hardlopen of trailrunnen.
- Je draagt deze hoog op je rug en de ergonomische pasvorm zorgt ervoor dat beweging van het vest pack tijdens het rennen beperkt is. Het is dus belangrijk om het vest te passen zodat je de juiste maat kiest en de pasvorm aansluit op jouw lichaamsbouw.
- Je kunt behalve het waterreservoir ook nog zachte flesjes water in de voorzakje van het vest stoppen. Je hoeft de flesjes niet uit het vest te halen als je wilt drinken. Het is makkelijk te controleren hoeveel water je nog hebt en je kunt makkelijk bijvullen door de grote opening.
- Het is handig als je bij je spullen kunt zonder het vest af te moeten doen. De vesten hebben diverse handige opbergmogelijkheden waarbij je snel je eten, een extra laagje kleding e.d. kunt pakken.
De voordelen van een rugzak.
- Een klassiek multi-activity rugzak is veelzijdiger omdat het gebruikt kan worden voor meerdere sporten.
- T.o.v. een vest pack kunnen ze bij het hardlopen of trailrunnen wat meer stuiteren en bewegen, dit kan vervelend zijn en soms schuurplekken veroorzaken.
Houdt bij je keuze ook rekening met de afstand die je gaat hardlopen, trailrunnen of wandelen. En met de hoeveelheid uitrusting (voeding, regenjack, muts, pet e.d.) je wilt meenemen. Bij georganiseerde evenementen zijn er dikwijls drinkposten maar tijdens een lange training moet je zelf zorgen voor voldoende voorraden. Tip: neem geen overbodige dingen mee en organiseer de inhoud van je tas.
De adviseurs van het LoopCentrum geven je graag uitleg over de verschillende modellen vest packs en rugzakken zodat jij de juiste keuze kan maken.
Maak een afspraak