Sportbeha voor hardlopen en wandelen

Van onze hardloopschoenen weten we dat ze hun dempend vermogen verliezen naarmate we er meer kilometers op lopen. Doordat de schoenen bij elke pas circa 3-5 keer ons lichaamsgewicht op moeten vangen, heeft het dempingsmateriaal het zwaar te verduren. Wil je klachten voorkomen dan is het verstandig om na 1200 tot 1400 km hardlopen advies te vragen bij een specialist. Met een sportbeha is het niet veel anders.

Waarom het dragen van een sportbeha belangrijk is

De borst heeft geen spiermassa, en bestaat uit zacht vet, bindweefsel, vocht en klieren. Bij elke stap bewegen je borsten. Hoe intensiever de inspanning, hoe meer beweging. En hoe groter je borst, hoe groter de impact is. Wanneer er geen ondersteuning is tijdens bewegen/sporten kunnen de borsten verplaatsingen tot wel 14 cm ondergaan. Ook bij kleine cupmaten kan overmatige beweging tot schade leiden.

Een goede sportbeha reduceert de borstbeweging tot wel 70%. Dit voelt comfortabeler, en kan de elasticiteit van je huid en weefsel behouden. Ook kan een goede sportbeha diverse problemen voorkomen zoals: rug-, nek- en schouderklachten, een slechte lichaamshouding en mastopathie (verzamelnaam voor allerlei goedaardige klachten aan borsten).

Naast de juiste ondersteuning heeft een goede sportbeha de volgende eigenschappen:

  • Snel drogende materialen voor meer comfort, minder wrijving en een betere temperatuurregulatie
  • Duurzame, slijtvaste materialen
  • Vochtregulerend zodat je droog en comfortabel kunt blijven sporten

Pasvorm en maatvoering

De voornaamste functie van een sportbeha is het minimaliseren van de borstbeweging tijdens het sporten. Door de specifieke pasvorm, stevige materialen en diverse coupenaden zorgt de sportbeha voor veel meer ondersteuning dan een confectiebeha. Een goed aangemeten sportbeha reduceert de beweging van de borst bij het sporten tot wel 74%.Om dit te bereiken zijn een aantal factoren van groot belang.

  • De mate van ondersteuning die een sportbeha geeft moet passen bij de intensiteit van de sport. Kies bij hardlopen het maximale ondersteuningslevel.
  • De vorm, maat en model van de borst bepaald welke sportbeha past bij het lichaam. De maat die je draagt in jouw confectiebeha is veelal niet de juiste maatvoering voor een sportbeha. Daarnaast kan de vorm, omtrek en cupmaat van de borst gedurende het leven van een vrouw veranderen. Zwangerschap, toe- of afname van het lichaamsgewicht en hormonale veranderingen kunnen hieraan ten grondslag liggen.
  • De afstand van de onderzijde van de borst tot aan de bovenzijde van de schouders en de stand en vorm van de schouders en schouderbladen bepalen tevens welke sportbeha geschikt is. Goed afstellen van de sportbeha is daarom ontzettend belangrijk.

In praktijk draagt circa een op de drie sportende dames een foutieve maat en/of model sportbeha als deze niet aangemeten wordt. Dit kan leiden tot verschillende problemen. Denk hierbij aan:

  • onvoldoende ondersteuning met sporten;
  • pijnklachten in of rondom de borst;
  • vormverlies van de borst;
  • nek- en/of hoofdpijnklachten;
  • het ontstaan van schuurplekken, vooral als er meerdere malen per week gesport wordt;
  • het afzakken van schouderbandjes.
Pasvorm en maatvoering

Materiaal

Een goede sportbeha is vervaardigd uit relatief stug materiaal, dat de schokken grotendeels opvangt. De betere sportbeha wordt tegenwoordig gemaakt van materiaal dat bij het uitrekken gedurende lange tijd weer terugkomt in de oorspronkelijke vorm. Een sportbeha is gemaakt van stevige materialen en heeft bredere schouderbanden. Hiermee wordt het gewicht beter verdeeld, de druk per cm² neemt af en hierdoor worden je schouders ontlast. Ook rugsluitingen moeten comfortabel aanvoelen en stevigheid bieden.

Hoe lang gaat een sportbeha mee?

Het antwoord op deze vraag hangt af van hoe intensief de beha wordt gebruikt. Het staat vast dat het materiaal door herhaaldelijk gebruik geleidelijk zijn elasticiteit verliest en dus zijn ondersteunde eigenschappen. Het dragen van een versleten sportbeha leidt ertoe dat de borst meer beweegt tijdens het sporten. Dit kan pijnklachten veroorzaken en tot vormverlies van de borsten leiden. Ook schuurproblemen, veroorzaakt door wrijving, worden vaak veroorzaakt door een versleten sportbeha die niet meer strak om het lijf aansluit. Hoe groter de cup, des te eerder is de beha haar stevigheid kwijt. Dit is een geleidelijk proces en zal in veel gevallen niet of nauwelijks opgemerkt worden.

Wassen?

De gedachte dat een sportbeha minder gewassen moet worden omdat de beha anders sneller zou slijten, is onjuist. Het is raadzaam dit wel te doen omdat de elastische werking verminderd wordt wanneer het speciale materiaal “elasthan”, dat in deze beha’s is verwerkt, vuil wordt. Geen wasverzachter en droogtrommel gebruiken, want daar kunnen veel moderne materialen niet tegen. Vrijwel alle sportbeha’s kunnen in de wasmachine. Toch heb je het langste plezier van jouw sportbeha als je deze op de hand wast in een lauw sopje met een wasmiddel voor de fijne was. Een temperatuur van 30-40 graden is genoeg om een sportbeha schoon en fris te krijgen.

Kortom, vervang je sportbeha (evenals je schoenen) tijdig om zo prettig mogelijk te sporten en ons lichaam, inclusief de borsten, zo lang mogelijk in goede vorm te houden!

Wassen?

De juiste maatvoering bepalen kan het beste overgelaten worden aan een deskundig adviseuse. Daarnaast kent de adviseuse de kenmerken van elk type sportbeha die bepalen of de functionaliteit en de pasvorm geschikt voor je zijn.

Kortom: laat de maat van je sportbeha deskundig bepalen!
Pas het liefst samen met een adviseuse verschillende modellen en kom vooral in beweging om te voelen en te laten beoordelen welk model voor je het meeste ondersteuning biedt.

Heb je vragen over sportbeha’s, neem gerust contact met ons op. Voor het aanmeten hoef je geen afspraak te maken, onze adviseuses helpen je graag!