Relatie tussen hormoonhuishouding en doorzakken van voeten
En wat kun je eraan doen om comfortabel te blijven bewegen?
Heb je gemerkt dat je voeten platter lijken te worden, je favoriete schoenen niet meer zo lekker zitten of je sneller last krijgt van vermoeide voeten? Geen zorgen, je bent niet alleen! Veel vrouwen ervaren tijdens de overgang en zwangerschap veranderingen in hun voeten. Hormonale schommelingen hebben dus niet alleen invloed op hoe je je voelt, maar ook op je voeten!
Wat gebeurd er met je voeten tijdens de overgang?
Tijdens de overgang verandert je hormoonhuishouding flink. Vooral de afname van oestrogeen heeft een grote impact op je bindweefsel, spieren en pezen – en dus ook op je voeten! Dit kan leiden tot:
- Verslapping van de voetboog
Oestrogeen helpt het bindweefsel sterk en elastisch te houden. Het oestrogeenniveau daalt door de overgang. Daardoor worden ligamenten en pezen slapper, waaronder de peesplaat (fascia plantaris) en de tibialis posterior-pees, die de voetboog ondersteunen. Hierdoor kunnen de voeten platter worden en meer doorzakken.
Gewichtsverandering – Veel vrouwen ervaren gewichtstoename tijdens de overgang. Extra gewicht legt meer druk op de voeten, wat het risico op doorgezakte voeten vergroot.
- Verandering in de vetverdeling
Oestrogeen speelt een belangrijke rol in de vetverdeling in het lichaam. Tijdens de overgang verandert deze verdeling, waardoor de vetkussentjes onder de voeten kleiner kunnen worden. Dit vermindert de schokabsorptie en vergroot de kans op overbelasting van de voetstructuren. Daarnaast kan een daling van oestrogeen het bindweefsel en de pezen verzwakken, wat bijdraagt aan doorgezakte voeten en klachten zoals hielspoor.
- Afname van spiermassa
De overgang gaat vaak gepaard met een natuurlijke afname van spiermassa, inclusief de kleine spieren in de voeten en enkels die de voetboog ondersteunen. Dit kan bijdragen aan een doorgezakte voetboog.
Waarom veranderen je voeten tijdens en na de zwangerschap?
Een zwangerschap is een prachtige, bijzondere periode, maar brengt ook fysieke veranderingen met zich mee – zelfs voor je voeten! Dit komt door:
- Hormoon relaxine
Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam het hormoon relaxine aan. Dit hormoon helpt bij het versoepelen van gewrichten en ligamenten, zodat het bekken zich kan aanpassen voor de bevalling. Relaxine werkt echter niet alleen op het bekken, maar ook op andere gewrichten en bindweefsels, waaronder die in de voeten. Dit leidt tot een verslapping van de ligamenten in de voetboog, waardoor de voeten kunnen doorzakken en mogelijk zelfs blijvend platter worden.
- Extra gewicht
De extra kilo’s die een vrouw tijdens de zwangerschap draagt, leggen meer druk op de voeten. Dit verhoogt de spanning op de pezen en ligamenten die de voetboog ondersteunen, wat kan bijdragen aan doorzakking. Hoe meer gewichtstoename, hoe groter de belasting op de voeten.
- Veranderde houding
Naarmate de buik groeit, verschuift het zwaartepunt van het lichaam naar voren. Dit kan ervoor zorgen dat een vrouw haar houding onbewust aanpast, waardoor er meer druk op de binnenkant van de voet komt te staan. Dit kan overpronatie (overmatige naar binnen kanteling van de voet) veroorzaken en bijdragen aan doorzakken.
- Vochtophoping
Veel vrouwen ervaren vochtophoping in de voeten en enkels tijdens de zwangerschap. Dit kan de structuren in de voeten tijdelijk uitrekken en verslappen, wat kan bijdragen aan een plattere voetboog.
- Permanente voetveranderingen
Onderzoek heeft aangetoond dat bij sommige vrouwen de voeten na de zwangerschap blijvend groter of platter blijven. Dit komt doordat de ligamenten en pezen zich hebben uitgerekt en niet volledig terugkeren naar hun oorspronkelijke staat. Dit gebeurt vaker bij de eerste zwangerschap en kan ervoor zorgen dat een vrouw een halve of hele schoenmaat groter nodig heeft na de bevalling.
Wat kun je doen?
- Draag stevige, goed passende schoenen met voldoende ondersteuning.
- Versterk je voetspieren met balansoefeningen en teenstrekoefeningen.
- Leg je voeten regelmatig omhoog om zwelling te verminderen.
- Doe voetoefeningen om je spieren sterk te houden.
- Draag eventueel steunzolen om doorzakken te voorkomen.
- Blijf in beweging! Wandelen en hardlopen versterken je voeten en houden je vitaal.
Blijf in beweging met de juiste schoenen!
Of je nu graag wandelt of fanatiek hardloopt, jouw voeten verdienen de beste ondersteuning. Bij het LoopCentrum helpen we je graag met een persoonlijk schoenadvies, zodat je pijnvrij en met plezier kunt blijven bewegen. Kom langs en ontdek welke schoenen het best passen bij jouw voeten en levensstijl!