Hardlopen of wandelen na tijd van rust
Terug van vakantie? Welke invloed heeft je leefstijl op je gezondheid?
Het doel van vakantie is om te ontspannen. Maar velen kunnen de verleiding niet weerstaan om tijdens de vakantie ongezonder te eten, drinken en minder te bewegen. Doe deze drie dingen (of ééntje) iedere dag, voor een korte periode….en je lijf komt vanzelf in de war. Verstoringen in je hormoonbalans, minder energie, en grote kans op een paar (vakantie)kilo’s erbij. Zodra de vakantie voorbij is, is het een goed moment om extra aandacht te hebben voor een gezonde leefstijl. Meer sporten, gezonder eten, voldoende slapen, minder stress en ga zo maar verder. Allemaal uitstekende factoren die je gezondheid en geluk flink kunnen beïnvloeden. Daarom geven we je graag vier belangrijke tips om een goede gezondheid na te streven!
1. Kies je voeding zorgvuldig
Kies voor je voeding zoveel mogelijk onbewerkte, pure en volkoren ingrediënten (groente, fruit en vis) en bij voorkeur lokaal. Met andere woorden: voeding die direct uit de natuur komt en zo min mogelijk bewerking heeft ondergaan. Deze voeding bevat relatief weinig calorieën, veel vezels (voor een goede darmwerking), maar ook de meeste vitamines en mineralen.
- Begin je dag met een lekker, gezond en voedzaam ontbijt. Bijvoorbeeld yoghurt/kwark met fruit en muesli.
- Eet 2-3 keer per dag een goede maaltijd en liever geen tussendoortjes. Dit zorgt voor een gelijkmatige bloedsuiker en voorkomt een hongergevoel waardoor de neiging tot snoepen kan ontstaan.
- Mocht je toch trek krijgen tussen de maaltijden door, ga dan een stukje bewegen, drink een glas water of eet een stuk fruit of een handje noten (vermijd zoete snacks!).
- Drink voldoende: 1,5 à 2 liter per dag, liefst ongezoete dranken.
Met een gezond voedingspatroon zul je je fitter en energieker voelen.
Zorg ervoor dat je voldoende beweegt!
Sporten (en hardlopen en wandelen in het bijzonder) heeft onderstaande positieve effecten op gezondheid en geluk, dus waarom zou je er geen gebruik van maken? Regelmatig sporten leidt tot:
- een betere conditie (functie van hart- long systeem)
- een hogere levensverwachting
- minder kans op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, botontkalking, suikerziekte
- een betere weerstand (tegen virussen en bacteriën)
- lagere bloeddruk en betere cholesterolwaardes
- meer calorie verbranding
- betere mentale weerstand (en dus beter bestand tegen stress)
- sterkere spieren, banden en pezen
- een energieker gevoel en een positieve kijk op het leven
- 50% minder kans op depressieve klachten
Hardlopers: zie ook het artikel: waarom hardlopen gezond is!
Wandelaars: zie ook het artikel: waarom wandelen gezond is!
3. Ga iedere dag naar buiten
Geniet heerlijk buiten van de natuur en de frisse lucht. Een lekkere wandeling in de middagpauze is aan te bevelen, zeker voor mensen die binnen werken. Even je hoofd leegmaken en je zult zien dat je daarna weer met meer concentratie aan de slag kunt. Zonlicht op onze huid zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Dit heb je nodig voor groei, stevige botten en tanden, een goede weerstand, maar ook voor een goede werking van het zenuwstelsel, de spieren en het hart.
4. Zorg voor voldoende ontspanningsmomenten
Bij inspanning is je sympathische zenuwstelsel (ook wel het gaspedaal van je lichaam) actief. Bij ontspanning is je parasympatische zenuwstelsel actief (rempedaal van je lichaam ofwel de acculader). Het is belangrijk dat deze twee systemen in evenwicht zijn. Als je teveel in de actiemodus bent dan krijgt het lichaam onvoldoende tijd om te herstellen. Ook voor je spijsvertering is het belangrijk om je parasympatische systeem te activeren. Dit doe je door rust te nemen, even relaxen, een boek lezen of bijvoorbeeld mediteren.
Ontspanning is een begrip dat ieder mens op een eigen manier invult, een moment waar je zelf voor kiest en plezier uit haalt. Let wel op dat ontspanning door inspanning (dus bijvoorbeeld hardlopen of een wandeling maken) nog steeds je sympatische zenuwstelsel aanzet. Ook schermtijd prikkelt je sympathicus. De boog kan niet altijd gespannen staan, dus trap regelmatig op de rem, laat je lichaam herstellen en nieuwe energie genereren.
Kortom, er zijn voldoende punten waar je zelf invloed op kunt hebben. Start met je bewust te worden van je leefstijl en maak de juiste keuzes. Neem de regie over je eigen gezondheid en voel je energieker!