Hallux Valgus
Wat is een hallux valgus?
Een hallux valgus betekent dat de grote teen (hallux) niet meer recht staat, maar schuin in de richting van de tweede teen. Er ontstaat een knobbel (bunion) aan de binnenzijde van de voet/grote teen. Als de grote teen scheef gaat staan, heeft dit vaak gevolgen voor de andere tenen afhankelijk van hoe een scheve grote teen tegen de andere tenen duwt.
- De grote teen komt onder de tweede teen te liggen. Dit veroorzaakt vaak pijnklachten onder de bal van de voet of aan de tweede teen.
- De grote teen groeit over de tweede teen. Hierbij verandert niet zoveel aan de vorm en stand van de andere tenen. Het kan wel zijn dat de tweede teen wordt platgedrukt.
- De grote teen drukt de andere tenen opzij, waardoor alle tenen naar buiten wijzen.
Een hallux valgus is een veel voorkomende aandoening van de voet (meestal) bij volwassenen.
Symptomen Hallux Valgus
- Pijn: dikwijls ervaren mensen pijnklachten aan de knobbel in de voet (bunion), deze is vaak rood en verdikt en geeft pijn bij het lopen. Overigens zegt de ernst van de scheefstand niet zoveel over hoe erg de klachten zijn. Soms heeft iemand nauwelijks een scheefstand en ervaart diegene toch veel klachten, terwijl er oor verschillende mensen een hele erge hallux valgus hebben en totaal geen klachten ervaren.
- Beperkte beweeglijkheid: door de scheefstand wordt de beweeglijkheid beperkt en kunnen klachten ontstaan zoals hamerstand of klauwstand van de kleinere tenen.
- Eelt, likdoorns en wonden aan de binnenzijde van de voorvoet ter hoogte van het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje door druk en wrijving in de schoen.
- Ingroeien van de grote teennagel
- Pijnscheuten in het gewricht bij afwikkelen van de voet of drukpijn bij de bunion.
- Problemen bij het dragen van schoeisel: het is lastig om een passende schoen te vinden.
De belangrijkste oorzaken
Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van een hallux valgus
- Aanleg (erfelijkheid): in dit geval ontstaat de vormafwijking vaak al op relatief jonge leeftijd.
- Hallux valgus komt relatief vaker voor bij artrose of andere gewrichtsontstekingen zoals reuma of bij diabetes mellitus.
- Slecht passende schoenen, bijvoorbeeld te smalle schoenen of schoenen met hoge hakken. Dit is waarschijnlijk de reden dat hallux valgus vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.
- Hallux valgus komt ook vaker voor bij mensen met te slappe spieren in de voet (platvoet). Bij een platvoet zijn de weefsels in je voet opgerekt, waardoor de voetspieren bij je 1e middenvoetsbeentje (aan de kant van je grote teen) zwakker zijn. Daardoor kan de grote teen richting de andere tenen groeien. Aan de basis van het grote teengewricht vormt zich een knobbel.
- Overgewicht
- Hallux valgus komt vaker voor bij ouderen
Oplossingen en behandelingen bij Hallux Valgus
Er zijn een aantal mogelijke behandelingen voor een hallux valgus, zowel operatief als niet-operatief.
- Draag de juiste wandelschoenen. Wij beschikken over diverse wandelschoenen, die speciaal zijn gemaakt voor mensen met een hallux valgus. Deze schoenen hebben extra ruimte, zodat het gewricht meer ruimte krijgt. Het materiaal heeft geen naden op deze plek. De teenbox is hoger om ruimte te geven aan tenen die over elkaar gegroeid zijn. Zo ontstaat er geen (extra) druk op de tenen en kunnen pijnklachten verminderen of verdwijnen. Daarnaast kan een stugge zool het gewricht ontlasten. Let op: schoenen die een bredere leest hebben zijn niet altijd een oplossing omdat deze niet voldoende ruimte geven aan de hallux valgus. De bredere leest is breder over de gehele voorvoet aan zowel de binnen- als de buitenkant. Mensen met een hallux valgus willen juist op de plek van de bunion extra ruimte en een normale breedte voor de rest van de voet.
- Het laten aanmeten van steunzolen kan klachten verminderen. Hiervoor verwijzen wij naar een podotherapeut binnen ons medisch netwerk.
- Onder begeleiding van een fysiotherapeut kunnen pijnklachten verminderd worden door training van de voetspieren en verbeteren van het looppatroon.
- Een operatie waarbij een standscorrectie wordt uitgevoerd. Per patiënt wordt gekeken welke techniek het beste resultaat geeft.
Onze adviseurs bespreken dergelijke klachten altijd met de klant. Tijdens de analyse zien we op de voetspiegel de mate van scheefstand en kunnen we de beweeglijkheid van de tenen beoordelen. Deze informatie gebruiken wij bij de keuze voor een geschikte schoen. Dus ondanks een hallux valgus kun je, mét de juiste schoenen comfortabel wandelen!