Goed voorbereid op vakantie

Om met een goed gevoel op vakantie te gaan, kun je in de voorbereiding een aantal dingen doen. Afhankelijk van jouw type vakantie zul je misschien andere dingen uitgebreider moeten voorbereiden. Voor elke vakantie waarin gewandeld gaat worden, geldt:

Draag het juiste type schoenen

Dit betekent dat je het juiste type schoen draagt voor het gebied waar je gaat lopen. Ga je bijvoorbeeld wandelen op Terschelling, dan is een soepele, ademende categorie A schoen al voldoende. Maar ga je een huttentocht in de Alpen lopen, dan wil je misschien liever een waterdichte, stevige categorie A-B schoen. Twijfel je of heb je hier vragen over? Onze adviseurs kunnen je adviseren welke schoen voor jouw doelen het meest geschikt is.

Loop je schoenen in

Niks vervelender dan op vakantie erachter komen dat je schoenen nét niet lekker zitten. Je hebt na 2km al een blaar en de rest van je vakantie lopen de schoenen niet meer lekker.

Vaak kun je dit voorkomen! Door schoenen rustig in te lopen, verklein je de kans op blaren en andere ongemakken. De voeten moet aan de schoenen wennen, en andersom. De enige manier waarop dit lukt is: erop lopen. Draag je schoenen eerst binnenshuis een aantal uurtjes. Ga daarna een korte wandeling maken van 3-5 km en bouw deze afstand rustig uit. Loop dus niet direct een route van 15 km met je nieuwe schoenen. De kans is groot dat je dan met ongemakken komt te zitten. Ook kunnen verschillende strikmethoden, sokken of zolen helpen blaren te voorkomen.

Pleeg gedegen onderhoud

Goed onderhoud bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. 

Maak na elke wandeling de schoenen schoon met een borsteltje. Heb je door zout, dierlijke uitwerpselen of langs zee gewandeld? Spoel dat ook na élke wandeling jouw schoenen af met water. Doe je dit niet, dan is de kans op hydrolyse (het verpulveren van de dempingslaag) groter!

Afhankelijk van het materiaal van jouw schoenen, moet je deze regelmatig insprayen en waxen. Dit zorgt voor het behoud van materiaaleigenschappen zoals waterdichtheid en ademend vermogen.

Neem je de juiste kleding mee

Wandelen wordt nog aangenamer met de juiste kleding. Je kunt je wel voorstellen dat op een tocht van 20 km een wandelbroek prettiger zit dan een spijkerbroek. Misschien is zelfs een afritsbroek een goede keuze. In de bergen bijvoorbeeld kan het weer snel omslaan. Je start je route in het dal met 23 graden, terwijl het 800m hoger op de berg opeens 16 graden kan zijn. 

Ook zal natte kleding in veel gevallen voor ongemak zorgen. Bij warm weer kan een bezweet T-shirt voor schuurplekken zorgen. Door regen doorweekt raken kan tot te veel verkoeling van het lichaam leiden.

Dames, vergeet ook de sport bh niet! Ook tijdens het wandelen is de borst gebaat bij de juiste ondersteuning.

Denk ook aan het drie-lagensysteem voor kleding. Afhankelijk van de laag, adviseren we een ander type/ dikte/ soort materiaal. Een basislaag van merino is bijvoorbeeld erg prettig. Hier overheen kun je een fleece dragen. En als derde laag een waterdichte jas. 

Accessoires

Om te gaan wandelen heb je niet veel nodig. Wel kan het in sommige gevallen handig zijn om je uitrusting uit te breiden met een aantal accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een wandelrugzak waarin jij al je snacks en persoonlijke items mee kan nemen. Denk aan een pet of muts, zonnebril, water, zonnebrand en voeding.

Een sporthorloge kan ook jouw wandelavonturen naar een hoger niveau tillen. Hij kan je inzicht geven in jouw fitheid en je helpen trainen naar een wandeling. Het kan je de route wijzen en de kaart laten zien. Wil je weten waarom een sporthorloge voor jou interessant kan zijn? Kom dan langs in de winkel en laat je adviseren.

Afspraak maken