Effecten van bijholteontsteking op hardloopprestaties
Hoe middenoorontstekingen en voorhoofdsholteontstekingen je training kunnen beïnvloeden
Als hardloper weet je hoe belangrijk het is om je lichaam gezond te houden. Van het kiezen van de juiste schoenen tot het plannen van je trainingsschema. Maar wat als je ineens te maken krijgt met een vervelende voorhoofdsholteontsteking of een pijnlijke middenoorontsteking? Deze aandoeningen klinken misschien als kleine ongemakken, maar ze kunnen een behoorlijke impact hebben op je loopprestaties én je algehele welzijn. In deze blog bespreken we de relatie tussen hardlopen, middenoorontstekingen en voorhoofdsholteontstekingen — en hoe je er het beste mee om kunt gaan.
Wat is een voorhoofdsholteontsteking?
Een voorhoofdsholteontsteking (sinusitis frontalis) ontstaat wanneer de slijmvliezen in je voorhoofdsholtes ontstoken raken. Meestal is dit het gevolg van een virus, zoals een verkoudheid, maar het kan ook veroorzaakt worden door bacteriële infecties of allergieën.
Symptomen:
- Drukkende pijn in je voorhoofd (soms erger bij voorover buigen)
- Een verstopte neus of loopneus met geelgroen slijm
- Vermoeidheid en een gevoel van ‘zwaarte’ in het hoofd
- Soms koorts
Wat is een Middenoorontsteking?
Een middenoorontsteking (otitis media) is een ontsteking van het middenoor, meestal veroorzaakt door een infectie die via de buis van Eustachius vanuit de keel opstijgt.
Symptomen:
- Pijn in het oor
- Een drukkend gevoel of gehoorverlies
- Soms koorts
- Evenwichtsproblemen (het middenoor speelt een belangrijke rol in je evenwicht)
De relatie tussen voorhoofdsholteontsteking & middenoorontsteking
De relatie tussen deze twee zit in het bovenste luchtwegensysteem. De neus, keel, bijholtes en het middenoor zijn met elkaar verbonden via smalle kanalen, zoals de buis van Eustachius. Deze buis verbindt het middenoor met de keelholte. Zwelling in dit gebied door een verkoudheid kan drainage beletten, wat druk in het middenoor en de bijholtes veroorzaakt.
Verkoudheidsvirussen of allergieën kunnen zowel een voorhoofdsholteontsteking als een middenoorontsteking veroorzaken. Vaak begint het met een simpele verkoudheid die zich uitbreidt naar meerdere gebieden.
Heb je twijfels over je klachten? Raadpleeg dan altijd een arts.
Hardlopen met een bijholteontsteking
Veel hardlopers vragen zich af of ze door kunnen trainen met een voorhoofdsholteontsteking of middenoorontsteking. Het antwoord hangt af van de ernst van je symptomen en hoe je lichaam reageert. Bijvoorbeeld vermoeidheid en koorts kunnen je energieniveau flink naar beneden halen. En een verstopte neus bemoeilijkt de ademhaling, wat essentieel is voor een goede zuurstoftoevoer tijdens het hardlopen.
Luister dus vooral goed naar je lichaam om te bepalen wat slim is. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.
Stoppen of doortrainen?
Wanneer kun je blijven hardlopen?
- Als je geen koorts hebt
- Als de pijn en druk in je hoofd mild zijn en je ademhaling niet ernstig wordt belemmerd
- Als je energieniveau nog voldoende is om lichte trainingen aan te kunnen
Het kan nog steeds verstandig zijn om de intensiteit van je training te verlagen. Kies bijvoorbeeld voor een rustige duurloop in plaats van een zware intervaltraining. Ook kan een hardlooptraining juist helpen om het slijm in de holtes soepeler te maken. De kerntemperatuur van het lichaam stijgt tijdens beweging. Het kan dus voorkomen dat tijdens het hardlopen het snot en slijm loskomt en verlichting biedt.
Wanneer kun je beter rust nemen?
- Als je koorts hebt (een teken dat je lichaam vecht tegen een infectie)
- Bij ernstige hoofdpijn, oorpijn of evenwichtsproblemen
- Als je ademhaling in rust zwaar is en je daardoor minder zuurstof binnenkrijgt
Luister naar je lichaam: forceren kan je herstel vertragen en in sommige gevallen zelfs tot complicaties leiden.
Tips om te herstellen
Hoewel rust essentieel is bij een ernstige infectie, kun je vaak lichte activiteit blijven doen om je lichaam soepel te houden. Hier zijn enkele praktische tips:
- Focus op neusademhaling. Neusademhaling kan je ademhaling rustiger maken en je luchtwegen minder belasten. Dit is vooral nuttig als je bijholtes verstopt zijn.
- Stomen voor rust in je luchtwegen. Adem stoom in boven een kom heet water om slijm los te maken. Voeg eventueel een paar druppels eucalyptusolie toe.
- Hydratatie. Drink voldoende water om je slijmvliezen gehydrateerd te houden en slijm dunner te maken.
- Niet snuiten maar ophalen! Je neus snuiten bij verkoudheid creëert veel druk in de neus. Door deze druk kunnen bacteriën juist in de holtes terechtkomen en ontstekingen veroorzaken. Door snot op te halen wordt het naar de keel en daarna de maag geleid. Het maagzuur vernietigt vervolgens de virusdeeltjes.
- Neusspoeling. Als het ophalen van de neus niet voldoende verlichting biedt, kun je de neus spoelen met zout water. Het helpt de neus vrij te maken, reinigt ook de neus van viezigheid en helpt de drainage te verbeteren.
Hoe verklein je de kans op deze vervelende klachten?
Als hardloper stel je je lichaam vaak bloot aan wisselende weersomstandigheden, zoals koude wind, regen of pollen. Hier zijn enkele tips om je kans op voorhoofdsholteontsteking en middenoorontsteking te verkleinen.
- Kleed je warm aan in koud weer: Bescherm je hoofd, neus en oren met een muts, nekwarmer of hoofdband om blootstelling aan kou te minimaliseren.
- Zorg voor een sterke weerstand: Eet gezond en gevarieerd, met voldoende groenten, fruit en eiwitten. Slaap voldoende om je immuunsysteem sterk te houden.
- Vermijd langdurige blootstelling aan vocht: Ren niet te lang door met natte kleding als je door regen hebt gelopen. Droog je goed af na je training, vooral rond je hoofd en oren.
Wat hebben goede hardloopschoenen te maken met bijholteontstekingen?
Indirect spelen ze een belangrijke rol in je loopervaring en gezondheid. Goed passende hardloopschoenen verminderen de kans op overbelasting en blessures, waardoor je immuunsysteem zich volledig kan richten op het bestrijden van infecties in plaats van herstel van fysieke schade.
Bij het LoopCentrum helpen we je graag met het vinden van schoenen die bij jouw loopstijl en voettype passen. We helpen je niet alleen met de perfecte hardloopschoenen, maar geven we ook graag advies om blessurevrij te blijven.