De ecologische footprint van hardloopschoenen

Elke hardloopschoen is een keer versleten. Maar wat gebeurt er eigenlijk met die weggegooide hardloopschoenen? Welke opties zijn er om op een verantwoorde manier afscheid te nemen van je hardloopschoenen? En welk effect heeft het produceren van hardloopschoenen eigenlijk op het milieu?

Bij het LoopCentrum geloven we dat je altijd bewust moet kiezen. Een functioneel juiste schoen is de beste optie om zo min mogelijk impact op het milieu te maken. Je zult het meest uit de schoen halen als die perfect past bij jouw voeten, loopstijl, trainingen en doelen. 

Ook vinden we dat de producenten van hardloopschoenen moeten bijdragen aan het ontwikkelen van duurzamere hardloopschoenen. Alle merken in het LoopCentrum ondernemen actie op het gebied van duurzaamheid. Er wordt veelal gekeken naar het productieproces, de materiaalkeuzes en recycling van materialen. 

Er zijn merken die sustainability (oftewel duurzaamheid) als marketingdoel gebruiken om aantrekkelijker te zijn in de markt. Laten we met z’n allen realistische doelen nastreven. Een schoen verkopen die, als hij versleten is, retour gestuurd kan worden naar de fabriek zodat hij daar gedemonteerd en gerecycled kan worden klinkt natuurlijk fantastisch. Maar wordt dit echt gedaan door de consument?

New Balance

Polyester is de meest gebruikte vezel en een belangrijk ingrediënt voor het maken van flexibele materialen. Polyester wordt echter gemaakt van fossiele brandstoffen en vereist intensieve bewerking om er bruikbare materialen van te maken voor schoenen en kleding. 

  • New Balance heeft het doel gesteld om tegen 2025 50% van het polyester te recyclen. Dit verminderd de afhankelijkheid van nieuwe fossiele brandstoffen, is minder energie- en waterintensief dan nieuw polyester en leidt tot minder plastic afval dat anders op de stortplaats of in het milieu zou belanden. 
  • New Balance Green Leaf Standard betekent dat er bij productie van schoenen en kleding de voorkeur wordt gegeven aan het gebruik van milieuvriendelijke materialen. Kleding voldoet aan de New Balance Green Leaf Standard als ten minste 50% van de materialen in een kledingstuk afkomstig zijn uit een milieuvriendelijke bron. Voor schoenen moet ten minste 50% van de materialen in het bovenwerk afkomstig zijn uit een milieuvriendelijke bron en moet ten minste één materiaal in de tussenzool/ buitenzool ongeveer 3% biologisch of 5% gerecycled materiaal bevatten.
Meer over sustainability van New Balance

Brooks

Brooks gebruikt gedegen wetenschap om de klimaatverandering aan te pakken en stemt zijn inspanningen op elk niveau van het bedrijf af om de CO2-uitstoot te verminderen. Dit omvat productontwerpen, materialisatie, productie en onze wereldwijde toeleveringsketen.

  • Terwijl er nieuwe uitrusting gecreëerd wordt, wil Brooks ook de impact op de planeet minimaliseren. Daarom wordt de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare hulpbronnen beperkt door duurzamere materialen te gebruiken en afval te verminderen. Een van onze doelen is om in onze schoenen 100% van de traditionele polyester- en nylon garens te vervangen door gerecycled polyester garen en gerecycled nylon garen. In 2022 was al 67% van het totale polyester volume van Brooks afkomstig van gerecyclede polyester garens.
  • De Brooks Ghost is een volledig carbon neutrale schoen. In het productieproces wordt op zoveel mogelijk manieren rekening gehouden met de carbon-uitstoot. Alle uitstoot die niet verminderd is, wordt gecompenseerd met het afkopen van carbon credits.
Meer over sustainability van Brooks

Asics

Asics werkt samen met Fast Feed Grinded om de afvalstroom naar de stortplaats of verbrandingsoven zo klein mogelijk te houden en de CO-2 uitstoot te verlagen. Alle onverkoopbare, defecte schoenen worden rechtstreeks naar FasFeetrinded (FFG) verstuurd. Dit bedrijf recycled schoenen van samengestelde materialen en vermaalt en sorteert dit zodat het grondstoffen worden voor nieuwe producten.

Meer over sustainability van Asics

Mizuno

Er zijn drie verschillende gebieden waaronder Mizuno haar sustainability verdeeld: Environment, Health, Humanity. 

  • Binnen het onderdeel environment (milieu) besteden ze aandacht aan het verminderen van het gebruik van drinkwater in het productieproces en er zijn ondertussen 2 modellen volledig carbon neutraal geproduceerd. In 2050 willen ze hun volledige productie carbon neutraal produceren. 
  • Daarnaast worden de inspanningen op de impact op het milieu te verminderen verder versneld door het gebruik van hernieuwbare energie, het innoveren van de productieprocessen, gebruik van gerecyclede kunststoffen en plantaardige materialen, en het verbeteren van de duurzaamheid van het product.
Meer over sustainability van mizuno

Saucony

  • Het doel is om tegen 2025, 90% van alles wat er geproduceerd wordt, gerecyclede, organische of hernieuwde materialen te laten bevatten. Daarom richt Saucony zich op het verminderen van de behoefte aan synthetische chemicaliën en schadelijke productieprocessen. 
  • In de nabije toekomst zullen producten onderdelen bevatten gemaakt van biogebaseerde hennep, ananasafval, champignonleer en meer. 
  • De Run For Good badge geeft aan wanneer een product aan de duurzaamheidsdoelstellingen voldoet. Voor schoenen geldt dat in het bovenwerk gebruik is gemaakt van: 75% organische, gerecyclede of hernieuwbare materialen. In de zool en tussenzool: 50% organische, gerecyclede of hernieuwbare materialen.
Meer over sustainability van Saucony

Salomon

Een aantal van de belangrijkste product acties waar we de aandacht tussen nu en 2030 op gericht zal zijn: 

  • Op alle Salomon-producten worden de milieuprestaties weergegeven, zodat klanten goed geïnformeerde keuzes kunnen maken 
  • Alle nieuwe Salomon-producten worden ontworpen in lijn met één of meer van onze criteria op het gebied van circulaire economie 
  • Salomon wil ervoor zorgen dat alle DWR-behandelingen en waterdichte membranen van onze nieuwe producten tegen eind 2025 geen gefluoreerde chemicaliën zoals PFC’s, PFOA’s of PFAS meer bevatten.
Meer over sustainability van Salomon