Minder ongemakken met wandelen door meer compressie

Zware onderbenen

Wandelen is een heerlijke sport die veel vrijheid biedt. Het is namelijk altijd mogelijk om een mooie wandeltoch te maken! Er zijn echter veel wandelaars die bij het maken van langere tochten last krijgen van een zwaar, vermoeid of zelfs verkrampt gevoel in de onderbenen. Ook vochtophoping rondom de enkels en voeten staan het wandelplezier nogal eens in de weg. Wat zijn de oorzaken en hoe kun je het verkomen?

Afbraak van spierweefsel
Tijdens een langdurige inspanning wordt in geringe mate spierweefsel afgebroken. Dat klinkt wat dramatisch, maar het is een proces waarvan je normaal weer snel herstelt. Een teveel aan afbraak is echter niet goed, want spierweefsel bestaat onder andere uit eiwitten en deze binden vocht aan zich. Een teveel aan vochtophoping in de ruimte tussen de cellen betekent automatisch dat er geen sprake meer is van een optimale doorbloeding. Het afvoeren van bloed uit de onderbenen richting ons hart, met de afvalstoffen van het verbrandingsproces daarin opgenomen, wordt in dat geval belemmerd. Het resultaat is dat er oedeem (vocht) kan ontstaan in de onderbenen, enkels en/of voeten. Tijdens de Vierdaagse is dit bij veel wandelaars op de derde en vierde dag duidelijk zichtbaar. Bovendien kunnen spierklachten, kramp en een vermoeid gevoel ontstaan.

Zware onderbenen

Extra compressie (druk)

Extra compressie op het onderbeen, waarbij de gedoseerde druk aflopend is van de enkel naar de knie, zorgt er voor dat zogenaamde spierpomp-werking van de kuit geoptimaliseerd wordt. De bloedstroom vanuit je onderbeen richting het hart wordt beter en afvalstoffen die vrijkomen bij het verbrandingsproces tijdens de inspanning worden beter afgevoerd. Ongemakken als vochtophoping, verkramping, een zwaar en stram gevoel in de spieren krijgen hierdoor minder kans en ook scheenbeen- of achillespeesblessures zijn gebaat bij een betere doorbloeding. Extra compressie op de kuit zorgt bovendien voor minder trilling in de kuit bij elke voetlanding. Blijft de extra compressie nog een geruime tijd na de inspanning aanwezig, dan zorgt dit bovendien voor een sneller herstel.
Kortom, meer compressie: minder kwaaltjes en meer plezier met wandelen!

Compressiekousen
Wandelen met compressie doe je met compressiekousen. We werken graag met de producten van Herzog, een Nederlandse specialist op het gebied van (sport)compressie. Lees hiermeer over een uitgebreid onderzoek naar het gebruik van Herzog compressiekousen.

Peter - het LoopCentrum

Geschreven door Peter, Adviseur en inkoper
Gepubliceerd op dinsdag 11 februari 2020

Extra compressie (druk)