Hardlopen in het donker

Zien en gezien worden - Tips voor hardlopen in het donker

Bij de korte winterdagen met weinig daglicht, kan het voorkomen dat je in het donker gaat hardlopen. Zeker wanneer je er voor kiest om in de vroege ochtend of in de avond te hardlopen, zal je aardig wat kilometers in het donker afleggen. Hoewel hardlopen bij daglicht een veiligere keuze is, kan hardlopen in het donker ook heerlijk zijn. Wij geven je graag een aantal tips, zodat je ook in het donker veilige kilometers kunt maken!

1. Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent in het donker. Draag opvallende witte, gele of oranje kleding: het liefst reflecterend! Soms zijn jasjes of schoenen al voorzien van reflecterende delen maar het is zeker geen overbodige luxe om extra reflectiemateriaal (hesje, jasje, led-armband) en of een ledlampje te gebruiken. Maak je niet druk dat het er misschien niet zo fashionable uitziet, je veiligheid is écht belangrijker!

2. Kies zoveel mogelijk routes die goed verlicht en veilig zijn (voetpad/fietspad) en vermijd drukke wegen. Ga je het bos in: een hoofdlampje kan uitkomst bieden om toch wat verlichting op je pad te hebben. 

3. Loop je op slecht verlichte wegen? Loop dan het liefst aan de linkerzijde van de weg zodat je het tegemoetkomend verkeer ziet aankomen. Draag in dit geval één of meerdere lampjes aan de rechterkant om je arm. 

4. Wees altijd extra alert! Want ondanks de extra maatregelen, kunnen andere weggebruikers je minder snel opmerken. Ook in een park of op een pad waar geen auto’s komen dien je rekening te houden met andere fietsers en hardlopers. En bedenk dat er ook nog regelmatig fietsers (of andere weggebruikers)  zonder licht onderweg zijn die voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen.

Zien en gezien worden - Tips voor hardlopen in het donker

5. Samen hardlopen is gezellig en ook nog eens veiliger tijdens de donkere dagen van het jaar. Je kunt een beetje op elkaar letten en de kilometers vliegen al kletsend voorbij ;-). Als je toch alleen rent laat dan iemand weten welke route je loopt en hoe lang je ongeveer onderweg bent. En neem je mobiele telefoon mee zodat je in geval van nood iemand kunt bellen.

6. Loop een bekende route, zodat je de gevaarlijke plekken in de weg weet en kunt ontwijken. Bij een onbekende weg is het verstandig alert te zijn op losliggende stoeptegels of boomwortels. 

7. Loop niet in het donker met muziek in je oren. Zintuigen zoals je gehoor heb je harder nodig omdat je minder ziet. Luister je altijd muziek tijdens het hardlopen? Zet dan het volume zeer laag of kies voor oordopjes  met een ‘open-ear design’ waarmee je ook het omgevingsgeluid blijft horen.

Namens het LoopCentrum prettige en vooral veilige kilometers gewenst!